Pencerelerin inşaat aşamasında korunması ve temizliği
Pencerelerin inşaat aşamasında ki yerlere taşınması, montajları sırasında zarar görmemesi ve kirlenmesine neden olacak her türlü çalışma esnasında (ör. beton, sıva ve boya işleri gibi) pencerenin tamamı mutlaka maskeleme bandı ile kapatılarak profil yüzeyi korunmalıdır.
İnşaat aşaması devam eden montajlardan sonra oluşan harç ve inşaat malzemelerinden kaynaklanan ve diğer her türlü (beton - sıva - boya vb.) kirlenmeler malzeme yüzeyinde kurmadan ve kazınmadan hemen temizlenmelidir. Aksi takdirde bu maddelerin kurumuş şeklinin temizliği profilin ve cam yüzeyinin özelliğini bozarak matlaşmasına neden olacaktır. Temizleme işlemi ne kadar gecikirse, pencerenin temizlenmesi de o kadar zorlaşmaktadır.
Pencerenin yakınında ısı kaynaklı aletlerle (kaynak makinesi, metal taşlama vs.) çalışmak, pencere çerçevesinde ve camda kalıcı hasarlara sebebiyet verebilir.
İnşaat işleriniz bittikten sonra pencerelerinizin su tahliye kanallarını elektrikli süpürge ile temizledikten sonra su ile yıkayıp, ardından da nemli bir bezle temizleyiniz. Su tahliye deliklerinin tıkanmamış olmasına özen gösteriniz. Bunların, zaman zaman temizlenerek açık tutulması olası su girişlerini tahliyesi için daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacaktır.
Eğer binada sıva boya gibi devam eden inşaat işleri varsa, pencere yüzeylerinin zarar görmemesi için koruyucu folyolar inşaat bitene kadar sökülmemelidir. Bu süre 3 aydan uzun olmamalıdır.
Pencere üzerindeki koruyucu folyolar, montaj ve inşaat işleri bitiminden sonra hemen sökülmelidir.
Koruyucu folyoları sökülen pencerelerin yüzeyine yapışıp kalmış olan toz ve kum tanecikleri profil yüzeyinde çizikler oluşmasına neden olabilir. Bunun olmaması için ilk temizliğin bol su ile yapılması gerekmektedir.
Pencere üzerindeki koruma bantlarını uzun süre güneş ışınlarına maruz bırakılmamalıdır.
Uzun süre güneş ışığına maruz kalan koruyucu folyolar, PVC profil üzerine yapışmakta ve pencereden sökülme işlemi zorlaşmaktadır. Bu durumda, saç kurutma makinesi gibi sıcak hava üfleyen bir ısıtıcı yaklaşık 1 dakika koruyucu folyo üzerine 10-15 cm mesafeden tutulmalı ve soğumadan çekilerek çıkartılmalıdır.
Pencerelerin periyodik temizlenmesi
Çevremizde bulunan niteliksiz kömür kullanan konutlar, kimyasal tesisler, fabrikalar, arıtma tesisleri ve kuruluşların bacalarından çıkan çeşitli gazlar, is, duman, toz, buhar vs. hava kirliliğine neden olmaktadır. Oluşan bu hava kirlilikleri pencerelerin dış kısımlarına yapışarak kirlenlere neden olurlar. Bunu yanında kış aylarında dairelerin iç ısıtma sistemleri yetersiz kaldığı noktalarda oluşan nem ve rutubet birleşerek pencerelerin iç yüzeylerine yapışır ve kirlenlere neden olurlar.
Kirlenme, pencerenin hem iç hem de dış yüzeyinde de olabilir. Kirlenme sıklığı ve oranı bölgeden bölgeye, binadan binaya, mekândan mekâna, odadan odaya değişebilir. Çok uzun sürede olabileceği gibi çok kısa sürede de görülebilir ya da hiç olmayabilir.
Bunlar tamamen dış etkenlere bağlıdır. Oluşan bu kirlenmeler kalıcı şekle dönüşmeden temizlenmelidir.
Pencerelerin normal temizliğinde;
-Aşındırıcı temizlik maddeleri (tiner - aseton - benzin - metilen klorit- gaz yağı - motorin vb. solvent türü malzemeler - katı partikül içeren toz veya sıvı deterjanlar - temizlik teli - zımpara - çamaşır suyu - tuz ruhu vb. ) kullanılmamalıdır.
Bu ürünler profil ve cam yüzeyinde çizilmelere ve aşınmalara sebep olmaktadır. Temizlik sabunlu su, aşındırıcı içermeyen mikro partiküllü krem deterjan, sulu bez gibi doğramaya zarar vermeyen malzemeler kullanılarak yapılmalıdır.
-Temizlik işleminde tel fırça, zımpara, jilet, bıçak gibi profil yüzeyinin çizilmesine ve aşınmasına neden olacak malzemeler kesinlikle kullanılmamalıdır.
- Metal aksamlara su veya temizlik maddelerinin temasından kaçınılmalı, teması halinde ise hemen kurulanmalıdır. Su metal aksamların korozyona uğramasına ve doğru çalışmamasına neden olmaktadır.
-Temizleme işleminin geciktirilmesi, temizliğin daha yorucu olmasına ve daha fazla zaman almasına neden olacaktır. Kirlenmenin yoğun olarak görüldüğü durumlarda, yüzey önce mikro partiküllü krem deterjan özellikleri içeren temizleyici ile ovularak daha sonrasında sabunlu su ile silinmelidir.
-Pencerelerin temizlik işlemleri bittikten sonra, oluşabilecek kirlenmelerin azaltılması için, bir beze hafif sıvı deterjan dökülerek çok ince, ıslak bir tabaka bırakacak şekilde pencere yüzeyine uygulanmalıdır. Bu işlemden sonra yüzey kurulanmamalıdır.
-Renkli ve kaplamalı pencerelerin temizliği, sadece sıvı deterjan ve nemlendirilmiş bez ile fazla bastırmadan, yüzeydeki tozu alacak şekilde bir-iki kez silinerek yapılmalıdır.
-Pencerelerin dış etkenlerden alacakları zararı en aza indirgemek için, pencere iç ve dış yüzeyleri ortalama 15 günlük periyotlarla temizlenmelidir.
Camların temizlenmesi
-Cam temizliği en iyi şekilde sıcak su ve temiz bir bez kullanılarak yapılır. Camlar çok kirli olması durumunda suya biraz deterjan da katılabilir.
-Güneşten korunma camları gibi dış yüzeyi özel kaplamalı çift camlar için özel temizleme talimatları geçerlidir. Bu talimatlar cam firmalarının internet sitelerinde bulabilirsiniz.
-Cam kullanımı esnasında kabartıcı, aşındırıcı bakım ve cila malzemelerinin kullanılması sakıncalıdır. Aynı şekilde, yüzeyde kazıma izlerine neden olacak çizici araç ve jilet kullanılması da sakıncalıdır.
Camlarınızla ilgili sorularınızı ve sorunlarınızı, yetkili cam üretici firmanıza iletmenizi öneririz.
Aksesuarların temizlenmesi ve bakımı
-Özellikle banyo ve tuvalet gibi ıslak mekanlarda yer alan kapı ve pencerelerin temizliğinde basınçlı su kullanılmamalıdır. Aksi takdirde açma kapama kolları ve kilit mekanizmaları sudan etkilenerek doğru çalışmasına engel olabilmektedir.
-Aksesuarların düzgün çalışmasını sağlamak, aşınmasını önlemek için yılda en az bir kez yağlanması tavsiye edilir.
-PVC pencere ve kapı aksesuarlarının daha uzun ömürlü ve rahat çalışabilmesi için aksesuar ayarları önemlidir. Bu ayarlar bayilerimizin deneyimli ustaları tarafından yapılması gereklidir. Aksesuar ayarları için bayi ile iletişime geçebilirsiniz.